minuten leestijd
Asbestcement is één van de meest voorkomende materialen met asbestvezels. Hoewel het is verboden om met asbest te werken, kun je asbestcement nog altijd tegenkomen in oudere woningen en gebouwen. Maar wat is asbestcement nu precies en wat is het verschil met asbest? Wat het is, hoe je het kunt herkennen en wat de bijbehorende gevaren zijn lees je in dit artikel.
In dit artikel behandelen we de volgende onderwerpen:
- Asbest: wat is het?
- Zo herken je asbest in en om het huis
- Voor deze toepassingen wordt asbestcement gebruikt
- Waarom asbestcement zeker gevaarlijk kan zijn
Voordat we overgaan op asbestcement, kijken we naar wat asbest precies is. Asbest is een verzamelnaam voor verschillende soorten mineralen of gesteente. Dit gesteente bevat langwerpige bundels kristallen die asbestvezels genoemd worden. Bij versplintering, beschadigingen of slijtage worden die asbestvezels zo klein dat ze door de lucht beginnen te zweven.
Asbest werd vanaf 1945 tot in de jaren ‘80 veel gebruikt bij de realisatie van woningen en gebouwen. Nu wordt het materiaal niet meer gebruikt en is het sinds 1 juli 1993 zelfs verboden, omdat is bewezen dat mensen van het inademen van vezels ziek kunnen worden.
En wat is dan asbestcement?
Eigenlijk is asbestcement niet meer dan cement waaronder asbestvezels gemengd zijn. Cement is een chemische reactie tussen fijngemalen materialen en water. Meng je dit met water, dan krijg je een plastische massa die na een tijdje uitdroogt en verhard. Door het natte cement te vermengen met asbestvezels wordt het verharde cement van een nog betere kwaliteit. Net als gewone cement is asbestcement eenvoudig te verwerken en dus werd asbest tot 1993 veel gebruikt in bouwtoepassingen. Asbestcement is:
- Waterdicht
- Brandwerend
- Vormvast
Zo kun je asbestcement herkennen
Veel mensen vragen zich af: hoe kan ik asbestcement herkennen? De asbestvezels in asbestcement zijn zo klein, dat je ze niet met het blote oog kunt zien. Ook al is het nu verboden om gebruik te maken van asbestcement, in het verleden werd het regelmatig verwerkt in verschillende bouwmaterialen. Denk bijvoorbeeld aan golfplaten, cement, lijm of kunststof. Dit deden ze omdat het materiaal bekend stond sterk en goedkoop te zijn. Bij het verbouwen of onderhouden van gebouwen die vóór 1 juli 1993 zijn gebouwd kun je dus nog steeds asbest tegenkomen. Vraag jezelf af:
- In welk jaar werd de toepassing gefabriceerd?
- Is de toepassing later nog bewerkt?
- Van welke fabrikant is het materiaal?
Als je vermoedt dat een woning of gebouw asbestcement bevat, is het raadzaam om professioneel advies te vragen aan iemand die hierin gespecialiseerd is. Of er daadwerkelijk sprake is van asbest kan door middel van een asbest inventarisatie verduidelijkt worden. Als asbestcement moet worden verwijderd, is het belangrijk om dit te laten doen door een professioneel bedrijf met de juiste kennis en uitrusting om dit veilig te doen.
Voor deze toepassingen wordt asbestcement gebruikt
In Nederland is het meeste asbest in de bouw gebruikt. Daarnaast werd het ook veel gebruikt in installaties en schepen. Asbestcement is een materiaal dat je vroeger veel terug zag in daken, gevels en andere bouwtoepassingen. Hiervoor werd voornamelijk gekozen vanwege zijn sterkte, duurzaamheid en brandwerendheid. Nog steeds hebben veel gebouwen, vooral gebouwen die vóór 1993 zijn gebouwd, elementen van asbestcement in de constructie. Dergelijke elementen zijn vaak:
- Gevelplaten
- Golfplaten daken
- Waterleidingen
- Afzuigkappen
- Kachels
Waarom asbestcement zeker gevaarlijk kan zijn
Tegenwoordig weten we dat asbestcement extreem gevaarlijk kan zijn. Zolang het cement onaangetast is, is er niets aan de hand. In dit geval zitten de asbestvezels namelijk vast in het cement. Wanneer het cement wél aangetast wordt, is er kans op gevaar. Dit kan gebeuren door bijvoorbeeld een verbouwing, bewerking van het cement, of door natuurlijke processen als zure regen. Zodra het cement aangetast wordt, zullen er asbestvezels in de buitenlucht worden opgenomen. Ze zitten dan niet meer vast in het cement. Als de asbestvezels uit asbestcement eenmaal in de lucht zijn, kunnen ze door mensen worden ingeademd, wat kan leiden tot ernstige gezondheidsproblemen. Voorbeelden hiervan zijn longkanker, asbestose en andere longaandoeningen.
De asbestvezels in asbestcement kunnen dus wel degelijk nog van gevaar zijn. Daarom is het belangrijk om voorzorgsmaatregelen te nemen wanneer je werkt met asbesthoudende materialen en advies te vragen van een gespecialiseerde asbestverwijderaar als SMART advies. Doe dit voordat je werkzaamheden uitvoert die het materiaal kunnen beschadigen of vrijgeven van asbestvezels.